06 april 2010

Brädvägg, del II

Hej!
Hoppas ni har haft en fin påsk! Här i Stockholm så har vi njutit av ett underbart vårväder och ätit silllunch utomhus. Men så i går måndag så hade vi hör och häpna snöstorm?! Men det är väl just detta som är typiskt för denna årstid.

Brädväggen i sovrummet är klar sedan en tid tillbaka och jag är nöjd. Valde att måla väggen med vit äggoljetempera vilket jag tycker blev bra, trots att man ju kanske normalt väljer denna typ av färg till en slät yta. Man kan polera fram en fin "äggskalsglans" i en yta målad med äggoljetempera.

Tempera är latin och betyder blanda och färgen består av vatten, linolja, ägg och pigment. Också denna färg är lite tålamodskrävande (precis som linoljefärg) för den torkar långsamt och behöver några veckor på sig att härda. Men när den väl är härdad så är ytan grymt slitstark. Jag har målat väggen två varv, första varvet med outspädd färg och sedan ett andra varv då jag spädde färgen med emulsion. När man målar med denna typ av färg så lukat det ganska behagligt, men efter några timmar så börjar det lukta P Y T O N... men lukten går självklart bort.

Jag tycker att det är en läcker färg med en vacker yta och den är också perfekt till målning av möbler. Norrgavel använder äggoljetempera till sina möbler. Jag har tidigare målat vårt köksbord med äggoljetempera.


Under tiden färgen härdar så har sovrummet bara fått vara och jag funderar över hur jag vill ha det... Igår så spikade jag dock upp den gamla plåtskylten med ordet "Hvilan" och hängde upp den lilla tavlan jag köpte på antikmässan i våras. Och nu funderar jag vidare lite till...

Jag avslutar med några bilder av våren och önskar er alla som tittar in till mig en trevlig vecka!
För mig blir det en kort arbetsvecka för jag har tagit semester på fredag för då skall jag tillbringa dagen på "Nordiska trädgårdar 2010".
Ha det gott! Monica

8 kommentarer:

Marie - Sofias syster! sa...

Nu väcktes mitt intresse! Har också tänkt ha en brädvägg i sovrummet! Vad använde ni för brädor? Skruvade ni upp dem? Vad bör man tänka på? Tack för tipsen om färgen!
Kram/Marie

Home No.1 sa...

Halloj, har också målat en del med äggoljetempera och tyckte den var bra att måla med men som du säger luktar det inte så gott ;-)'

Kram Annica.

Helt Enkelt sa...

ååååå den är fin din vägg!! gillar känslan som äggoljetemperan ger...
så himla snyggt, helt enkelt ;)

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Vilken underbar vägg det blev, och så vackert med madonnan och korset. Du har verkligen målat superfint!
Fina vårbilder också.
Ha en bra vecka, snart är du ledig igen.
Stor kram
AnnaMaria

Vitt hus med svarta knutar sa...

Jag är så nyfiken på typ av färger. Har du blandat färgen själv? Isf vilka delar av varje ingrediens? Är den lätt/svår att måla med om man vill använda den på möbler? Ja du jag har nog miljoner frågor ;-)

Din vägg är jättefin och den lilla tavlan tycker jag om.

Kul att gå på Trädgårdsmässan, vi ska antagligen åka dit på lördag.

Kram,
Regina

Vintage House sa...

Tack för tipset om färgen det blev så snyggt.
gillar skylten..
ha en mysig vecka och så roligt på mässan
kram
sandra

Emelie sa...

Åh vilken härlig blogg du har! Vad kul att få kika runt här....=)

Vad kul att du vill vara med i min utlottning!

Önskar dig en fin vecka i den härliga vårsolen!
Ha det gott! Emelie

Lantliv i Norregård sa...

Hej!!!
Gillar verkligen din brädvägg!!! Så läckert med skylten!!! Snyggt;o)
Kul med mässan!!!

Kram Kram Malin